Kweekervaringen

 

EUROPESE PATRIJS.  Bijdrage van Gerrit Hoekman


Het bestuur van de Vogelvriend vroeg om foto’s of film van vogels t.b.v. de site. Met de moderne telefoons van tegenwoordig moet dat niet al te moeilijk zijn.
Afgelopen zomer had ik al wat plaatjes en video gemaakt van de Europese Patrijs.  Ik las zojuist op Dalfsennet dat op “Soeslo” een koppel van 7 stuks Patrijzen paradeert.  Bij mij is dat helaas nog in gevangenschap.
Ik bezit een grote vliegkooi oorspronkelijk 4 tot 5 mtr. hoog en een nachthok met kweekrennen.
Maar een dreigende brief vanuit de gemeente heeft de vliegkooi gereduceerd naar 2 a 3 meter. 

Het is bekend dat in gevangenschap het kweken van patrijzen moeilijk gaat. Eieren leggen is gaan probleem maar die liggen dan her en der verstrooid door het verblijf. Deze zomer merkte ik opeens dat er soms meerdere eieren samen verzameld lagen. Dat was in een kweek ren onder afgedankte kerstbomen. Tijd een poging te doen om een handje te helpen.
Toen heb ik een rieten mandje met het nodige stro erin en daarin de eieren verzameld in een hoekje onder de den gezet. Het heeft even geduurd maar ik zag toch dat de patrijzen er aandacht voor hadden en er zich over ontfermden. De hen bleef ook rustig broeden als de patrijzen verzorgd werden. Uiteindelijk was het wel oppassen voor de haan want die werd agressief. Maar het resultaat mocht er zijn! Koppel Europese Patrijzen met jongen als natuurbroed.
De jongen zijn uiteraard tijdig geringd met de juiste ring.
Bijgevoegd een 3 tal filmpjes over de geslaagde kweek van natuurbroed Europese Patrijzen

 

Hoi Vogelvrienden,

Hier in het kort een verhaal van ons, Ruud en Kees Gerrits vogelverleden.

Vroeger (jaren 1965 tot 85) in Zwolle was ik, Ruud Gerrits, lid van ”Kanaria” de Vogelvereniging van Zwolle. Toen kweekte ik Wildzang en Zebravinken in de toen bekende keurslag: Grijs /Wit en Bruin!

Vanaf 1984 woonden wij in Nieuwleusen en had ik alleen Wild Zang (Cultuur vogels) , totdat wij in 1987 weer terug naar Dalfsen gingen.

Vanaf dat moment storte ik mij op Witte Valkparkieten en Japanse Nachtegalen (tot veel plezier van de buren v.d. Nieuwe Uitleg).

Hierna ben ik toch weer (na ong. 10 jaren geen NBvV lid geweest te zijn) lid geworden van onze Vogelvereniging.

Nu samen met zoon Kees (en ik na ong. 50 jaar vogelkweker) ben weer een fanatiek lid van onze vereniging!

Momenteel kweek ik Noorse goudvinken, echter na dit slechte jaar heb ik er geen gekweekt (door bouwwerkzaamheden) aankomend jaar hoop ik er weer een aantal op stok te krijgen. Deze grote grove vogel vind ik nog steeds een lust voor het oog, de zebravinken wil ik ook zeker weer ppakken en daarom zijn er een aantal koppels witborst grijs gekomen.

Kees neemt alles wat hij hoort in zich op en past alle tips en adviezen toe die hij kan gebruiken. Zeker die van Polhaar, v/d. Molen, Ponsteen en Voogt. Hierdoor kan hij mij en zichzelf op weg helpen naar de Nederlandse Top!

Nu het woord aan Kees,

Bij mij begon het vogelvirus te komen toen ik een jaar of 14 was en mijn vader de vogelhobby weer oppakte. Er werd weer een volière gebouwd en daar kwam een koppel grasparkieten in.

Toen de jongen op het punt stonden om uit te vliegen ging ik voor de volière zitten, vanaf dit moment begon het voor mij (mijn broers en zus hebben niets met vogels).

Een tijdje later kwamen er een paar kooien in de schuur en daar hebben wij in de loop der jaren verschillende soorten vogels gehad zoals:

Catharina’s, bourkes dwergkwartels, binsen enz. De hobby werd steeds serieuzer, op het moment hebben wij grotendeels zebravinken in diverse kleurslagen: bruin, Isabel bruin, witborst grijs en witborst bruin.

Welke uit heel Nederland komen, zelfs een aantal uit Italië.

We hebben momenteel 26 broedkooien en diverse vluchten!

Voor de toekomst heb ik nog wel een aantal wensen: goed scoren op een NK, daarna goed scoren op een WK en in de loop der jaren een opleiding voor keurmeester tropische vogels te doen en dan specialiseren in zebravinken. Kortom: Ik blijf nog wel heel lang als vogelfanaat/ actief lid, bij onze vereniging en mijn vader zeker ook!

Met vriendelijke groet,      Ruud en Kees Gerrits

PIETPRAAT  van Dries Visser.

Toen ik 15 jaar was kreeg ik van mijn moeder een kanarie pietje in een kooi. Nee niet zomaar maar omdat ik tijdens het maken van het huiswerk altijd naar buiten zat te kijken. Mijn moeder had hier geen goed gevoel bij. Studie staat voor op dan maar een vogeltje binnen dan  is hij minder afgeleid. Achteraf is gebleken dat dit niet is gelukt. Ik heb zelf in latere jaren enkele keren in mijn vervolg onderwijs een jaar over moeten doen.
Op mijn 16e zijn wij als gezin verhuist naar Berkum. Daar ben ik echt begonnen met het houden van vogels. Eerst een voorzichtige start met het houden van  een paartje kanaries in een oude commode waar ik destijds zelf op had gelegen. Deurtjes er voor weg – stukje gaas ervoor en zo is het begonnen.
In de jaren daarna ben ik begonnen door een buiten volière te bouwen met een binnen hok in een klein schuurtje. Ik kan mij nog wel herinneren dat mijn vader dit niet leuk vond. Ik haalde een stuk van zijn  tuin af en het  gebruiksoppervlak van het toch al kleine schuurtje werd nog kleiner. Maar je moet wat als je de kinderen van de straat wilt houden. Ik had toen enkele Kanaries, een paartje Meeuwtjes een stel Zebravinken en een paartje Bandvinken. Later kwamen daar noch een paartje Gouldamandines en een Mexicaanse nonparel bij.
Toen ik 14 jaar later het ouderlijke huis verliet zei mijn vader wel eens dat hij het wel erg stil vond in de tuin en alles zag er ook niet meer zo kleurrijk uit. Gaf mij achteraf toch wel weer een goed gevoel.
Toen ik zelf ben uitgevlogen naar een flat in Zwolle, waar ik samen ben gaan wonen met Lidy heb ik de vogels meegenomen. Een grote vitrine gebouwd in een van de 3  slaapkamers. Een prachtige maar gelukkig een korte tijd hebben wij daar kunnen genieten van die leuke kwetteraars en prachtige zangers. Een prachtige tijd waar ik met plezier aan terug denk en waar de liefde voor de gevleugelde vrienden altijd is gebleven.
Na  die 2 jaar in Zwolle te hebben doorgebracht in dat flatje ( lang genoeg) zijn wij begin 1980 ( vorige eeuw) verhuisd naar Dalfsen. Uiteraard met de vogels. Als je met deze hobby besmet bent raakt je dit volgens mij niet snel weer kwijt.
( wordt vervolgt in de volgende uitgave)
Vriendelijke groet Dries Visser

Verslag van de kweek met de Keep
Door G.J. Bosch

Ik begon eind februari met het samen stellen van de koppels, dus ook de Kepen die ik samen met andere soorten in een vlucht van meter lang en 2meter breed en1.80 meter hoog.
Er zit o.a. een stel Groenlingen, een 3 Zanglijsters 1 man en 2 poppen, 3 Vinken 1 man en 2 poppen en een paar Kneuen en op de grond 3 Japanse dwergkwartels 1 haan en 2 hennen.
Het begon dit jaar al vroeg in maart hadden we al eieren bij de Zanglijsters en bij de Vinken helaas allemaal onbevrucht.
De Kepen deden nog niets ze waren nog lang niet op kleur dus rustig wachten.
De Zanglijsters begonnen aan het tweede legsel en de vink ook dit was eind maart er werden begin april 2 Zanglijsters en 1 Vink geboren. De Zanglijster vergat de jongen te voeren dus na een paar dagen waren ze dood, de Vink overleed na 4 dagen doordat ze de ontlasting niet kwijt kon dus maar weer opnieuw proberen en ditmaal lukte het om bij de Zanglijster 2 jongen te ringen en ze vlogen ook uit er is er 1 groot gebracht de andere vergaten ze te voeren.
In andere vluchten waren alleen nog maar Groenlingen geboren en de Kepen deden nog steeds niets.
De pop was volgens mij eind mei wel in conditie en bood zich aan bij de man maar die reageerde niet.
Ik had nog een man in een andere vlucht zitten hier had ik geen pop bij.
Ik heb toen die man erbij ingezet dus had ik 2 mannen en 1 pop ik dacht dat wordt vast vechten maar nee hoor het bleef rustig en de pop begon na een paar dagen een nest te maken dit was nog in mei en op 5 Juni legde ze haar eerste ei, ze legde in 4 dagen 6 eieren, dus op 9 juni had ze 6 eieren.
Nu maar afwachten of ze bevrucht waren ik kon de vlucht gewoon in lopen dan bleef de pop gewoon zitten.
Ik durfde niet te kijken of ze bevrucht waren omdat ik bang was dat de pop ze dan misschien in de steek zou laten dus gewoon wachten en wel iedere controleren als de pop ging eten of alles nog goed ging en ja hoor op 19 juni werd het eerste jong geboren op 20 juni de tweede en op 21 juni 3e, 4e, 5e en de 6e bleek onbevrucht.
Hierna gingen de 2 oudste jongen op 22 juni dood en op 25 juni waren alle 5 jongen dood je kon zien dat ze wel gevoerd waren en zagen er verder wel goed uit, wat dan ook de reden was van de dood weet ik niet, nu maar hopen dat ze nog een keer gaat leggen.
Op 29 juni zag ik de pop weer slepen en een nieuw nest bouwen in een gewoon traliekastje, op 1 juli legde ze haar eerste ei.
Ze legde er nog vier bij, en op 15 juli kwamen de eersten uit er waren toen twee jongen nu maar hopen dat het wel goed gaat. Helaas de jongen werden tijdens de verzorging mee genomen uit het nest en overleden op 18 juni.
Ik was op 17 juni s”avonds nog wezen kijken en het zag er goed uit, ik dacht morgen de Kepen ringen, toen wij op de 18e “s middags ontdekten dat de jongen niet meer in het nest lagen zijn we gaan zoeken.
Ze lagen allebei vlak voor de ingang naar het binnenhok dood op de grond. “s avonds ontdekten wij dat de twee mannen toch met elkaar begonnen te vechten, dus de ene man eruit gehaald en het koppel laten zitten in de hoop dat ze nog een ronde doet, het is inmiddels wel wat laat, maar we kunnen het proberen.
Helaas is in augustus mijn pop overleden, dus moest ik op zoek naar een nieuwe.